World Thrombosis Day 2017

1wtd 2015 2

 

WORLD THROMBOSIS DAY este o campanie anuala care are loc pe 13 Octombrie si care intentioneaza sa focuseze atentia publicului larg, dar si a personalului medical, spre o problema de sanatate frecvent intalnita, dar din pacate cu o importanta subapreciata.


Tromboza - care de cele mai multe ori poate fi prevenita, sta la baza celor trei afectiuni din topul bolilor cardiovaculare fatale – infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral thromboembolic si tromboembolismul venos.

Mecanismul de aparitie a ei consta in formarea unui cheg de sange la nivelul unui vas, artera sau de cele mai multe ori vena, situatie cunoscuta sub denumirea de Tromboza venoasa profunda (TVP). Acest cheag se poate desprinde si poate circula pana la nivelul plamanului ducand la Embolie pulmonara (EP). Ambele afectiuni sunt cunoscute sub denumirea de Tromboembolism venos (TEV).

1 din 4 persoane in lume, mor datorita unei afectiuni cauzate de tromboza.

Spitalizarea este una dintre cauzele importante de aparitie a trombozei, > 60% din totalul trombozelor fiind asociate cu imobilizarea la pat din timpul spitalizarii. Pacientii care sunt total imobilizati, in conditii de interventii chirurgicale sau traumatisme sunt cei mai predispusi. In acelasi timp, aceasta este una dintre cele mai prevenibile cauze pentru tromboza, daca se face o evaluare corecta a factorilor de risc si o profilaxie corespunzatoare..

O alta cauza importanta pentru tromboza este Fibrilatia atriala - o tulburare de ritm cardiac cunoscuta si sub denumirea de aritmie. Ca urmare a ritmului neregulat, se pot forma intruna dintre incaperile inimii cheaguri de sange care pot apoi ajunge in circulatia cerebrala ducand la accident vascular cerebral. Legat de aceasta cauza de tromboembolism, problemele apar datorita dificultatii de diagnostic precoce si in general de management al bolii.

wtd 2016 3

Mesajul campaniei World Thrombosis Day de anul acesta este :

 know trombosis

 

 

 

 

 

iar numarul partenerilor care, alaturi de International Society of Thrombosis and Hemostasis (ISTH), participa la acest eveniment, a ajuns la 1000.


La fel ca si in anii anteriori, Societatea noastra s-a implicat in acesta campanie distribuind materialele educationale pe paginile noastre de socializare si prin Newsletters catre membrii societatii.

Scopul nostru, la fel ca si al intregii campanii este sa facem cunoscut publicului larg, dar si personalului medical, termenii acestei afectiuni, semnele si simptomele sale si mai ales factorii de risc.

1wtd 2015 31wtd 2015 1