World Thrombosis Day 2016

wtd 2016 1wtd 2016 3

 

wtd 2016 2

Şi anul acesta ca şi în anii trecuţi, Societatea Română de Hemostază şi Tromboză (SRHT) susţine, alături de International Society of Thrombosis and Hemostasis (ISTH), Campania mondială World Thrombosis Day în 13 Octombrie 2016. Campania, lansată în urmă cu 2 ani, intenţionează să atragă atenţia asupra unei probleme de sănătate, de multe ori greşit înţeleasă sau subestimată, care este tromboembolismul venos.

 

Cu scopul de a creşte gradul de conştientizare a acestei patologii în rândul pacienţilor, a publicului larg dar şi a personalului medical, ISTH a declarat Ziua mondială a trombozei pe 13 Octombrie. Această dată este ziua de naştere a lui Rudolf Virchow, medicul german care a fost un pionier în fiziopatologia trombozei şi care a descris conceptul de tromboză. Campania este susţinută anual printr-un număr din ce în ce mai mare de evenimente, anul acesta ajungând să fie implicate peste 500 organizaţii din 80 de tări.

Misiunea Campaniei este în primul rând una educaţională şi îşi propune să încurajeze pacienţii să se informeze despre riscul de tromboză pe care îl pot avea, mai ales în condiţii de spitalizare sau de intervenţii chirurgicale, şi despre mijloacele specifice de profilaxie a trombozei.

Focusarea în acest an a Campaniei este pe cunoaşterea factorilor de risc pentru tromboză, a semnelor şi simptomelor şi pe înţelegerea impactului bolii.

Rezultatele acţiunilor din întreaga lume sunt evaluate şi este apoi analizat gradul de influenţă. De exemplu în 2015 prin implicarea a 320 parteneri din 70 tări şi a 11 sponsori, s-a estimat că informaţiile au ajuns la peste 13,3 milioane de oameni.

Intenţia finală este de fapt de a reduce mortalitatea precum şi disabilităţile care apar prin această afecţiune, cu 25% până în anul 2025.

Printr-o serie de materiale electronice sau printate, pe care le distribuim pe site-ul nostru şi respectiv în Clinici de specialitate din principalele centre universitare, contribuim şi noi, ca şi Societate Română de Hemostază şi Tromboză, la acest eveniment de mare amploare. De asemenea am discutat cu oficialităţi din alte Societăţi medicale (Cardiologie, Anestezie si Terapie intensivă, Chirurgie vasculară) şi le-am invitat să adere la această campanie şi să participe la difuzarea pe site-urile lor a materialelor  World Thrombosis Day, sperând ca aceste informaţii să ajungă la cât mai mulţi medici dar şi la pacienţi.